Till startsidan för Mariestad kommun
Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

DÖLJ MENY

Kultur

Silon Grafittiprojektet 2010

Silon Grafittiprojektet 2010

Evenemang i Mariestad

Det händer saker på kulturfronten året om i Mariestad med omnejd. Vad som händer står under Evenemang här på hemsidan.

Barn- och ungdomskultur/projekt

Sedan 2010 har Mariestads, Törebodas och Gullspångs kommuner arbetat med att öka ungdomars delaktighet i samhällsutvecklingen. Till att börja med i projektet Sabou (Samordning barn- och ungdomskultur) som startade 2010 och avslutades 2012. Utifrån Sabou, och de slutsatser som drogs, söktes och beviljades medel för att starta Artistic Place -Ungt arrangörskap och kultursamverkan. Projektet bygger helt på de ungas egna initiativ att skapa aktiviteter inom kulturområdet.

Utgångspunkterna för arbetet har varit att utbudet av kulturupplevelser är ytterst begränsat i de tre kommunerna och är också oftast både av tillfällig karaktär och externt producerad. Med hjälp av bland annat beviljade medel från Kultur i Väst, Västra Götalandsregionens kulturnämnd m.fl, har projektet börjat bygga upp en ökad lokal och långsiktig kulturproduktion med ett mångfasetterat innehåll som bygger på de ungas delaktighet. Båda projekten är nu avslutade, och de erfarenheter som har gjorts kommer att vara ett viktigt underlag i det uppdrag som nu finns kring att utreda förutsättningarna för kulturskola i Mariestads kommun.

Mariestads Teater

I den byggnadsminnesförklarade teatern ger Riksteatern ett tiotal föreställningar per år. Det spelas barnteater, ges konserter och under hela januari varje år spelas för fulla hus den populära Nyårsrevyn med lokal anknytning.

Konserter

Välbesökta konserter med både rikskända och lokala musiker och sångare ges i den pampiga Domkyrkan och andra kyrkor.

Hembygdsföreningar

Det finns ett antal livaktiga hembygdsföreningar som bland annat håller föredrag, arrangerar traditionellt midsommarfirande, uppför skrattfyllda bygdespel, ordnar hembygdsdagar och utflykter.
 

Större arrangemang

I Mariestad återkommer årligen flera större arrangemang som Kultur- och skördefesten, Old ox- Aurora Chamber Music Festival, SpeedArtDesign, nationaldagsfirande och Julmarknaden. Då träffas och trivs Mariestadsbor och besökare på gator och torg.

Gallerier och utställningar

För de konstintresserade finns det flera gallerier och utställningar och det är vernissage ett par gånger i månaden. Varje höst återkommer Allékonst Mariestad med sin utomhusutställning i Esplanaden som utgör stommen i Skörde- och Kulturfesten.

Karlsholme Folkpark

I den vid Vänerns strand vackert belägna Karlsholme folkpark är det sommartid större artistuppträdanden, en årligen återkommande dragspelsstämma och stor myllrande knallemarknad höst och vår.

Stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket ordnas ständigt arrangemang. Till exempel bokcaféer, författaraftnar, temautställningar, barnteatrar, sagostunder med mera.

Vadsbo Museum

Museet har programverksamhet året om för både barn och vuxna. I flygelbyggnaderna visas utställningar under hela året. Varannan sommar är det en stor utställning med slöjdtema och i adventstid traditionell julmarknad.

Sidan senast uppdaterad: 2014-09-01
Bookmark and Share

Relaterad information

Maria Henriksson
Kulturchef
Telefon: 0501-75 58 01
E-post: Maria Henriksson

Martin Hermansson
Kultursamordnare
Telefon: 0501-75 58 28
E-post: Martin Hermansson

Uppgifter till Evenemang

lämnas till Medborgarkontoret.
E-post: Medborgarkontoret

Besöksadress
Medborgarkontoret
Stadshuset
Kyrkogatan 2
542 86 Mariestad

Ansvarig nämnd

Kulturnämnden

Länkar

Film gjord av elever sportlov 2013länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Adress

Mariestads Kommun
Kyrkogatan 2
542 86 Mariestad

Telefon

0501-75 50 00

Samarbetskommunerna
Gullspång kommuns
Töreboda kommun